vorige opera      volgende opera

 

The Indian Queen (1695)

Henry Purcell
libretto Johm Dryden & Sir Robert Howard / Rosario Aguilar

Teatro Real Madrid 2014

Music Aeterna Choir & Orchestra of Pern Opera olv Teodor Currentzis

Regie Peter Sellars
     

Henry Purcell


John Dryden

Peter Sellars
     


Teculihuatzin, the Indian Queen (Doña Luisa)
Doña Isabel, wife of Don Pedrarias Dávila

Don Pedro de Alvaredo, conquistador

Don Pedrarias Dávila, Captain General

and Governor of Terra Firma
Hunahpú, Mayan hero/twin deity
Ixbalanque, Mayan hero/twin deity
Mayan Shaman
Leonor, daughter of Teculihuatzin and
Don Pedro de Alvarado/Narrator

Leonor as a child
Mayan Gods

Tecún Amán
Priest
Soldiers

Julia Bullock
Nadine Koutcher
Noah Stewart
Markus Brutscher

Vince Yi
Christopher Dumaux
Luthando Gave
Maritxell Carreto

Celine Peña
Burr Johnson, Takemi Kitamura
Caitlin Scranton, Paul Singh
Christopher Williams
José Camean
Miguel Ángel Amor, Eneko Capapay
Sergio Izán, Loio Martin 

Achtergrond

The Indian Queen, gecomponeerd in 1695 en na Purcells dood voltooid door zijn broer Daniel, is gebaseerd op de verovering van Mexico door de Spanjaarden. Het libretto van Howard en Dryden is actueel gemaakt door het gebruik van een eigentijds verhaal The Lost Chronicles of Terra Firma (1992) van de Nicaraguaanse schrijver Rosario Aguilar over de genocide van de Maya's, gezien door de ogen van de dochter van Doña Luisa (de Indian Queen): . De opera vindt daardoor plaats op een poëtische plaats die ruimte en tijd overstijgt zoals bij Shakespeare, aldus regisseur Peter Sellars die liederen en dansen uit ander werk van Purcell heeft toegevoegd, waaronder hymnes.

 D
e masque

The Indian Queen
is een semi-opera. Dat wil zeggen dat er niet altijd gezongen wordt. Er wordt toneelgespeeld, gedanst en gezongen. Het is eigenlijk muziektheater. Wat we zien, is een theaterstuk dat is bewerkt om ruimte te cre
ëren voor intermezzo's, vergelijkbaar en mede beïnvloed door de Italiaanse intermedii die in Engeland masques (maskerades) werden genoemd. Meer info.
.
Henry Purcell (± 1659 - 1695)
Henry Purcell is geboren rond 1659. Zijn vader was lid van het Chapel Royal, het koninklijk muziekensemble. Henry bleek ook erg muzikaal en kreeg een gedegen muziekopleiding. Rond zijn achtste componeerde hij al een eerste composities.
Aanvankelijk componeerde Purcell vooral religieuze muziek. Hij bleek een enorme virtuositeit te bezitten en experimenteerde met allerlei muziekeffecten zoals het naspelen van vogels en het muzikaal aankleden van de tekst, wat typerend is voor de muziek uit die tijd, de barokmuziek. Als in de tekst bijvoorbeeld het woord low voorkomt, wordt voor dat woord een lage noot gekozen.
Naast gewone liederen (waaronder pastorale maar ook obscene drankliederen met winden en boerpartijen) schreef Purcell diverse welkomstliederen en lofzangen ter gelegenheid van grote gebeurtenissen zoals de troonsbestijging van William en Mary na de Glorious Revolution in 1689 en voor de verjaardag en kort daarna voor de begrafenis van Queen Mary. Kort daarna overleed hij zelf op 36-jarige leeftijd.

In de muziek van Purcell zijn veel Franse en Italiaanse invloeden merkbaar. Typisch Frans zijn de dansante, elegante vormen in zijn muziek. Uit Itali
ë nam hij het belcanto en de harmonie over van de vroege opera's en de madrigalen van Monteverdi.

Hoewel de semi-opera's na Purcells door nog zelden werden uitgevoerd, bleven de liederen uit zijn opera's onverminderd succesvol. Dat kwam voornamelijk doordat ze steeds opnieuw werden en begin 20e eeuw zelfs opgenomen, getuige de opname van het bekende lied I attempt from love's sickness in 1916 door Reinald Werrenrath.

Synopsis

Het verhaal is geconcentreerd rond Teculihuatzin, de dochter van een Indiaanse leider. Zij is als oorlogsbruid gegeven aan de Spaanse conquistador Don Pedro de Alvaredo. Haar volk wil dat ze spionneert, maar ze valt voor de charmes van Don Pedro, van wie ze kinderen krijgt. .Hij gebruikt hun dochter, van wie goed is te zien dat ze van gemengde afkomst is (de eerste 'mestiza'in de Nieuwe Wereld), als talisman voor de lokale bevolking die nog nooit zo iemand heeft gezien, waarna Don Pedro de bevolking gevangen neemt. Uiteindelijk verlaat hij Teculihuatzin om in Spanje met een Spaanse vrouw te trouwen.

De dochter groeit op zonder haar moeder ooit te hebben gesproken. Langzaam maar zeker ontdekt ze wie ze werkelijk is. Zij vertelt niet alleen haar eigen verhaal als Leonor, maar ook het verhaal van haar moeder Teculihuatzin en van Doña Isabel, de ongelukkige vrouw van Spaanse veroveraar Don Pedrarias.