vorige opera      volgende opera

Dido and Aeneas (1689)


Henry Purcell
libretto Nahum Tate naar Aeneis van Vergilius

Opera comique Parijs 2008 / Théâtre du Préau de Vire 2004

Koor en orkest Les Arts Florissants o.l.v. William Christie
Regie Deborah Warner / Vincent Boussard


     
bestellen cd/dvd
 

Proloog Fiona Shaw / -
 

Dido, koningin van Carthago

Aeneas, Trojaanse held

Belinda, hofdame van Dido

Kamenier van Dido

Tovenares

1e heks

2e heks

Geest

Zeeman

Molena Ernman / Stéphanie d'Oustrac

Christopher Maltman / Nicolas Rivenq

Judith van Wanroij / Sophie Daneman

Lina Markeby / Gaëlle Méchaly

Hilary Summers / Michel Puissant

Céline Ricci / Gaëlle Méchaly

Ana Quintans / Camilla Johansen

Marc Mauillin / Cyril Auvity

Damion Whiteley / Laurent Slaar

     (GELUID NIET OPTIMAAL)
 

Achtergrond


Blow en Purcell

Henry Purcell ( 1659-1695) was een leerling van John Blow, die als eerste een Engelse barokopera had gecomponeerd. Blow stond zijn positie als organist van Westminster Abbey af aan Purcell, omdat hij hem beter vond dan zichzelf. In navolging van Blow schreef Purcell de opera Dido and Aeneas voor een meisjesinternaat. Daarna schreef hij geen volledige opera's meer, maar alleen nog semi-opera's (Albian and Albanius, The Fairy Queen, King Arthur, The Indian Queen).

 

Werk als componist

In zijn korte leven heeft Purcell ontzagwekkend veel geschreven: kerkmuziek, toneelmuziek, liederen, odes, cantates, (semi)opera's en instrumentale werken. Als hofcomponist schreef hij veel muziek voor het koninklijk hof ter gelegenheid van een kroning, een huwelijk, en begrafenis of en verjaardag.

 

De enige opera

Dido and Aeneas is de enige echt opera die Purcell heeft geschreven. Alle andere theatermuziek bestaat uit semi-opera's: muziek (zang en dans) tussen de akten van het toneelstuk. Het libretto is geschreven door Nahum Tate, met wie Purcell vaker samenwerkte. Hij ontleende het verhaal aan Aeneis van de Latijnse schrijver Vergilius (70-19 v.Chr.). De opera schreef Purcell op verzoek van een vriend voor een meisjespensionaat. Vandaar dat er nauwelijks mannenrollen voorkomen. Dido and Aeneas kan gerust als Purcells meesterwek worden beschouwd. Het slotlied uit de sterfscène van Dido behoort tot de beste en meest uitgevoerde aria's uit de barokperiode.

Synopsis

 

Proloog

In de proloog worden drie gedichten voorgedragen:

- de mythe Echo en Narcissus uit de Metamorfosen van Ovidius

- The waste land van T.S. Eliot

- He wishes for clothes of heaven van Yeats.

 

Akte 1

Koningin Dido van Carthago rouwt om de dood van haar man. Ze wordt getroost door haar hofdame Belinda, die haar tegelijk aanspoort om toe te geven aan haar gevoelens voor de schipbreukeling Aeneas, een Trojaanse prins die Troje verliet met de opdracht van de goden om een nieuw Troje te stichten. Als Aeneas dezelfde gevoelens voor Dido blijkt te hebben, ontstaat een heftige liefdesrelatie.

 

Akte 2

Drie heksen kunnen het niet hebben dat Dido geniet van haar liefde. Ze besluiten tijdens de jacht een storm op te wekken die Aeneas en Dido uit elkaar moet drijven, waarna een van de heksen in de gedaante van Mercurius, de bode van de goden, Aeneas zal herinneren aan zijn goddelijke opdracht. De list lukt. Aeneas besluit om Carthago te verlaten. De heksen vieren dit uitbundig.

 

Akte 3

Aeneas vertelt Dido dat hij haar moet verlaten. Dido beschuldigt hem van bedrog, waarop Aeneas alsnog besluit te blijven. Maar Dido stuurt hem boos weg. Terwijl Aeneas zijn schip klaar maakt voor vertrek, klaagt Dido over haar lot en pleegt zelfmoord.