vorige opera      volgende opera


La Troupe d'Orphée

Franse reisopera

geïnspireerd op de opera La descente d'Orphée aux enfers (ca. 1686)
Marc-Antoine Charpentier
libretto Minnekus de Groot

Grote Kerk Den Haag 2014


barokensemble Opera2Day
o.l.v. Hernán Schvartzman
Vox Luminis
De Dutch don't dance Division
Regie Serge van Veggel
     
bestellen cd/dvd
     


Reinoud van Mechelen
Sophie Junker
Lionel Meunier
Geoffroy Buffièr
Stephanie True
Zsuzsi Tóth
Amélie Renglet
Victoria Cassano
Marine Fribourg
Raphael Höhn
Robert Buckland

Orphée

Euridice

Apollon

Pluton

Proserpine

Daphné

Énone

Aréthuze

Mezzosopraan

Haut-contre

TenorAchtergrond

Een mythisch verhaal
Het libretto is ontleend aan het mythische verhaal van de godenzanger Orfeus zoals dat door Ovidius is opgetekend in zijn Metamorfosen. Hoewel de eerste opera's gebaseerd zijn op verhalen uit de Griekse mythologie, zijn de libretti doorgaans ontleend aan deze Romeinse schrijver.

Hulde aan Charpentier

La troupe d’Orphée is in de eerste plaats een voorstelling over de macht van muziek om ons te vervoeren. In de tweede plaats gaat het over het maken van theater. In de voorstelling vertellen we bovendien op een volkomen nieuwe manier de mythische liefdesgeschiedenis van Orphée en Euridice, ook bekend als Orpheus en Eurydice. Deze bekende en ontroerende mythe heeft door de jaren heen al vele componisten, schrijvers en kunstenaars weten te inspireren. Zo ook Marc-Antoine Charpentier, een van de meest begaafde en veelzijdige componisten uit de barok. Zijn meesterlijke korte opera La descente d’Orphée aux enfers omringen we in deze voorstelling met de verrassende, levendige werken die hij schreef voor de komedies van Molière en met zijn meer diepzinnige religieuze stukken; stuk voor stuk hoogtepunten van de Franse cultuur die ook in Den Haag eeuwenlang de boventoon heeft gevoerd. Met een energieke muziektheatervoorstelling brengen we de ultieme hommage aan de onvolprezen toonkunstenaar.

Muziektheater op de kaatsbaan
Met La troupe d’Orphée maakt OPERA2DAY een voorstelling geïnspireerd op het dynamische operaverleden van Den Haag. Vanaf het midden van de 17e eeuw bezochten rondtrekkende, vaak Franse ‘troupes’ de stad en werden kaatsbanen en pikeurschuren, oftewel tennisbanen en maneges, gebruikt om hun bruisende theater- en operavoorstellingen te vertonen. Zang, dans, muziek en theater smolten in deze voorstellingen als vanzelf samen.

Deze voorstelling is een eerbetoon aan die levendige periode. Voor La troupe d’Orphée hebben we zelf een fictieve troupe samengesteld, een muziektheatergroep bestaande uit dansers (De Dutch Don’t Dance Division), zangers (Vox Luminis) en musici (barokensemble OPERA2DAY). De onbetwiste ster van onze troupe is de beroemdste zanger aller tijden: Orphée. We zien hem en zijn ‘troupe’ theater maken en tegelijk zien we hen het verhaal vertellen: de tragische liefdesgeschiedenis van Orphée en Euridice.

Bron opera2day.nl

 

Synopsis

OPERA2DAY stelt u voor aan La Troupe d’Orphée, de rondreizende muziekgroep rondom de mooiste en meest goddelijke zanger aller tijden: Orphée. Hoor en zie hoe hij met zijn fantastische zang de wilde dieren weet te temmen en de goden van de onderwereld weet te vervoeren. Ontmoet zijn wonderschone geliefde Euridice. Raak ontroerd door het verhaal van hun liefde en verwonderd door de toverachtige dans en de meesterlijke klanken van Charpentier.

Zing voor ons Orphée

La troupe d'Orphée reist rond met hun meest succesvolle voorstelling vol slangendansen en feestelijke gezangen. Na een vreugdevolle aanvang van de voorstelling loopt het deze avond echter anders dan de troupe gewend is. De ster van de show, Orphée, stelt voor om nu eens niet enkel vertier te maken, maar het verhaal te vertellen dat hen zelf overkwam. La troupe zal u dit keer meevoeren naar een andere wereld, een wereld waarin u dansende furiën en de hellehond Cerbère tegenkomt. Het verhaal dat La troupe d'Orphée u vanavond vertelt, is de ontroerende geschiedenis van Orphée die de liefde van zijn leven, de wonderschone Euridice, verliest. 

Kijk nog één keer om

Nadat Euridice is gestorven, daalt Orphée af naar de onderwereld in de hoop zijn geliefde terug te halen. Hij kon haar liefde destijds niet ontvluchten, al had hij dat gewild. Rondtrekkende zangers, dansers en muzikanten zoals hij gaan de liefde zo veel mogelijk uit de weg. Het onherroepelijke afscheid en de pijn die bij de liefde komt kijken, willen zij niet voelen. The show must go on!
Door opnieuw zijn liefdesgeschiedenis met ons te delen, kijkt Orphée nog één keer om naar zijn verleden. Zullen de fantastische zangers, dansers en musici met hun wervelende energie en luchtige vertier zijn melancholische stemming weten te verslaan? Kom dat zien, en maak  het zelf mee!

Bron opera2day.nl