vorige opera      volgende opera


Rinaldo (1711)


George Frideric Handel
libretto Giacome Rossi/Aaron Hill

Glyndebourne Festival 2011

Orchestra of the Age of Enlightment olv Ottavio Dantone

Regie Robert Carsen


     
bestellen cd/dvd
     


Rinaldo kruisridder
Goffredo leider 1e kruistocht
Eustazio broer van Goffredo
Almirena dochter van Goffredo
Armida koningin van Damascus
Argante koning van Jerusalem

Sonia Prina (alt)
Varduhi Abrahamyan (mezzo)
Tim Mead (counter)
Annett Frisch (sopraan)
Brenda Rae (sopraan)
Luca Pisaroni (bas)

     
 

Achtergrond
Goffredo is onze eigen Godfried van Bouillon, die van 1096-1099 de eerste kruistocht leidde en Jeruzalem herwon op de islamieten. Hij en zijn broer Eustaas zijn de enige historische personages in deze opera.

Het libretto, aangeleverd door Aaron Hill en geschreven door Giacome Rossi, is gebaseerd op het episch gedicht Gerusalemme liberata van Torquato Tasso die zowel aan de christelijke als aan de islamitische zijde vrouwelijke personages opnam om het verhaal 'sappiger' te maken.

Handel schreef de opera in zeer korte tijd en gebruikte aria's die hij eerder in Italië had geschreven en die erg succesvol bleken. Dit om ervoor te zorgen dat zijn eerste opera in Engeland een succes zou worden. En dat werd het ook. Handel zou hierna in Engeland, waar hij later staatsburger werd, tientallen opera's schrijven en produceren.
Aan het einde van zijn leven zouden ze echter steeds minder in de belangstelling staan, ja zelfs meer dan 200 jaar uit de aandacht verdwijnen.

Pas in 1954 werd Rinaldo in Halle, de geboorteplaats van Handel, voor het eerst weer opgevoerd.


 

Synopsis
Akte 1
Goffredo staat met zijn christelijk leger voor de poorten van Jeruzalem. Hij is daar met zijn broer Eustazio, zijn oogappel Rinaldo en zijn dochter  Almirena. De laatste twee zijn verliefd op elkaar. Er heerst een wapenstilstand van drie dagen.

In het kamp van de vijand bedenken Argante, de koning van Jeruzalem, en zijn geliefde Armida, tovernares en koningin van Damascus, een plan om de komende aanval te weerstaan: Rinaldo en Almirena kidnappen.


Akte 2
Terwijl Goffredo en Eustazio op zoek gaan naar een christelijke tovenaar om Rinaldo en Almirena terug te krijgen, ontstaat er een (eenzijdige) liefdesrelatie tussen enerzijds Argante en Almirena en anderzijds Armida en Rinaldo. Dit leidt tot de nodige conflictsituaties.

Akte 3
Met behulp van de christelijke tovenaar doen Goffredo en Eustazio een inval om Rinaldo en Almirena te bevrijden. Daarna maken beide partijen zich op voor de strijd die (uiteraard) door Goffredo wordt gewonnen, waarna Argante en Armida zich (uiteraard) bekeren.