vorige opera      volgende opera


The enchanted island
(2012)
een barok pastiche

Handel / Vivaldi / Rameau / Purcell e.a.
idee & libretto Jeremy Sams


The Metropolitan Opera
2012

The Metropolitan Opera Orchestre, Chorus and Ballet o.l.v. William Christie
Regie Phelim McDermott

 

 


bestellen cd/dvdProspero, tovenaar
Ariel, luchtgeest
Sycorax, tovenares
Caliban, zoon van Sycorax

Neptunus, zeegod

Ferdinand, zoon van de koning van Napels
Helena & Demetrius, geliefden
Hermia & Lysander, geliefden

kwartet

David Daniels

Danielle de Niese

Joyce DiDonato

Luca Pisaroni

Lisette Oropesa

Plácido Domingo

Anthonu\y Roth Costanzo

Layla Claire & Paul Appleby

Elizabeth DeShong & Elliot Madore

Ashley Emerson, Monica Yunus

Philippe Castanger, Tyler SimpsonAchtergrond

Barok pastiche

The enchanted island is een barok pastiche. Een pastiche is een verzameling van bestaande muziekstukken die tot een nieuw geheel zijn gesmeed. In de barok was het gebruikelijk om een nieuwe opera samen te stellen met aria's uit bestaande opera's. Handel maakte er vaak gebruik van. Hierdoor kon hij voldoen aan de vraag van het publiek dat steeds een nieuwe opera wilde. Het maken van een pastiche kost minder tijd dan het componeren van een opera.

 

Muziek en libretto
Jeremy Sams (1957) koos voor deze barok pastiche muziek van de barokcomponisten Handel, Vivaldi, Rameau, Purcell, Campra, Leclair, Rebel en Ferrandini. Het libretto ontleende hij aan twee toneelstukken van Shakespeare: A Midsummernight's Dream en The tempest.

The Metropolitan Opera
De première vond plaats in The Metropolian Opera in New York en werd doorgestraald naar vele landen over de wereld. In Nederland was de uitvoering te volgen in diverse bioscoopzalen van Pathé. Er werden kosten nog moeite gespaard om er een groot spektalelstuk van te maken. Topzangers als David Daniels, Joyce DiDonato, Luca Pisaroni, Danielle de Niese en last but not least Plácido Domingo werden geëngageerd voor deze productie.

Synopsis

 

Akte 1

Prospero, de verbannen hertog van Milaan, leeft samen met zijn dochter Miranda op een verlaten eiland in de buurt van Napels, waar hij zich bezig houdt met magie. Bij aankomst kreeg hij een verhouding met de tovenares Sycorax, maar verbrak die na een tijd en stuurde haar naar de andere kant van het eiland. Haar bediende Ariel en haar zoon Caliban dwong hij te blijven.

16 jaar later vindt Prospero het genoeg en bedenkt een plan om het eiland te verlaten en een echtgenoot voor zijn dochter te zoeken. Hij beveelt Ariel een zeestorm te veroorzaken en het schip met de Napolitaanse prins Ferdinand schipbreuk te laten lijden. In ruil daarvoor krijgt Ariel de vrijheid.

Caliban heeft dit gehoord en vertelt het aan zijn moeder Sycorax. Deze draagt hem op een druppel drakenbloed uit het laboratorium van Prospero te stelen, waarmee zij haar toverkracht terug kan krijgen. Caliban hoopt samen met Miranda over het eiland  te kunnen regeren.

Het gaat echter allemaal mis. Ariel krijgt een drankje in handen dat twee mensen die elkaar zien meteen op elkaar verliefd maakt. Als dan ook nog twee liefdespaartjes in plaats van Ferdinand schipbreuk lijdt, gebeurt alles anders dan verwacht.

Ariel roept de zeegod Neptunus te hulp.

 

Akte 2

Er volgen allerlei hilarische verwikkelingen. Maar zoals gebruikelijk in een barokopera komt alles weer goed en krijgt ieder wat hij verlangt. Maar niet nadat de nodige verwarringen zijn opgeheven.